DIY Mugs - tip na Vánoční dárek

Krásný den, milé čtenářky.

Dnes jsem si pro vás připravila trochu netradiční článek, a to DIY. Dlouhou dobu na blogu žádné tvůrčí články nebyly, a tak si v tom dnešním namalujeme a ozdobíme několik porcelánových hrnečků, které jsou výborným vánočním dárkem pro každého. :)
Spousta z vás jistě letos tápe, co dát kamarádce, kamarádovi nebo třeba babičce a dědovi po stromeček. Myslím si, že každého potěší dárek, který je vyrobený vámi na míru pro toho druhého. Já nejraději vyrábím šperky, nebo maluji právě hrníčky. Dnes si tedy ukážeme rychlý návod, jak takový hrníček vytvořit. (Návod je pro tekuté inkoustové zapékací barvy).

CO BUDEME POTŘEBOVAT?

1) Nejdůležitější jsou samozřejmě barvy na porcelán. Vyrábí se spousta druhů a typů (fixy, voskovky, barvy). Jsou zapékací, i nezapékací. Já osobně preferuji barvy, které se dodávají ve stejném balení jako klasické inkoustové tuže. Objednávám je z e-shopu Decomania, kde mají výborné ceny, velký výběr a rychlé dodání až do domu.
2) Pro výplň větších ploch jsou šikovné houbičky. Stačí si doma vzít obyčejnou houbu na mytí nádobí a vystříhat si z ní tvary, které budete potřebovat.
3) Pokud máte v plánu na hrníček kreslit nebo psát, je důležité mít po ruce pár obyčejných tužek. Tužka krásně barvu drží a dobře se s ní manipuluje. Zkoušela jsem i špejle či vatové tyčinky, ale ty se příliš pro detailní práci neosvědčily.
4) Důležitý je rovněž papírový nebo látkový kapesník, či jiná "utěrka". Výhodou zapékacích barev je, že se před zapečením dají kdykoliv setřít a poupravit. Nemusíte se tedy bát, že něco pokazíte.
5) V neposlední řadě je dobré mít po ruce papír. Na papír si můžete nakreslit svůj návrh, nebo si na něj obtisknout barvu, aby vám na tužce nebo houbičce zůstalo jen požadované množství.

POSTUP PRÁCE
Pokud již máme všechno co potřebujeme, můžeme se pustit do hledání motivu pro inspiraci. Já nejčastěji hledám tipy na Pinterestu. Pro dnešní ukázku jsem si vybrala jednoduché motivy Hry o trůny, kávička & cukříček, sovičky a barevné přechody.                                                                                                                                                              Když máme jasno v tom, co budeme kreslit nebo psát, je důležité připravit si barvu. Pokud doma máte např. malířskou paletu, je to ideální pomocník. Pokud ne, stačí úplně obyčejné víčko od jakékoliv dózy. Na něj si kápněte trochu od každé barvy a barvy následně uzavřete.                                                                                                                                                                                                                                                              Teprve teď začíná ta pravá zábava, kdy začnete se samotným kreslením, obtiskáváním nebo ťupkováním. Pokud např. chcete na hrníček něco napsat a nechcete aby byl nápis s obrysem, stačí si požadované slovo nebo obrázek vystřihnout z lepenky, nebo samolepky a na hrníček jej nalepit. Na konci práce pak ale nezapomeňte lepenku sundat!
Jakmile máte svůj hrníček hotový a jste přesvědčení o tom, že jej můžete dát vypálit, stačí si jít předehřát troubu na 150 stupňů z obou stran. Nejideálnější je mít v troubě pekáč na který hrníček položíte, aby nemusel stát pouze na mřížce.                                                                                                                                                         Poté, co je hrníček v troubě, nastavte si kuchyňskou minutku, nebo budík na 30 minut a můžete se jít věnovat jiné práci. Po zazvonění budíku hrníček z trouby vyndejte, ale nezapomeňte na to, že je horký! Vezměte si rukavici nebo chňapku, ať se nepopálíte.Vypálený hrníček dejte stranou na nějaký dřevěný podklad, třeba prkénko.
Hrníčky budou nejméně 25 minut chladnout, než si jej budete moci prohlédnout a vzít do ruky.
Nakonec se můžete těšit z nového a originálního hrníčku, který je skvělým tipem na vánoční dárek.
Líbí se vám tento DIY tip na vánoční dárek? Pokud ano, určitě malování hrníčků vyzkoušejte, protože celý proces zabere nanejvýš 1,5 hodiny
Doufám, že dnešní článek se pro někoho z vás stane možnou inspirací při hledání originálního dárku pro vaše blízké. 
Příště se můžete těšit na DIY - šperky z korálků.

Budu moc ráda, pokud mi dáte v komentářích vědět, zda také rádi malujete hrnečky, nebo zda si dnešní DIY také doma vyzkoušíte. :)
Krásný den,
Veronica.


8 komentářů:

  1. Jeee, tak tohle je super. Takové zdobení hrníčků by mě taky moc bavilo. Jen ještě mít ty barvičky. Určitě se dá takovým vlastně ozdobeným hrníčkem potěšit. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. To je paráda! Krásné hrníčky a super návod. Já mám jen nevím proč strach, aby se hrnek v troubě nerozletěl na kusy.

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé to je krásné! :) Já jsem také přemýšlela, že bych babičce nějaký hrníček namalovala a zrovna i sobě :D

    SweetElis

    OdpovědětVymazat
  4. To je krásne a veľmi origálne.
    Pozývam ťa na giveaway http://janie-hannagonova.blogspot.sk/2015/11/coskoro-su-tu-vianoce-giveaway.html?m=1

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je bezva nápad. Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to vyzerá úžasne. Tá sovicka jé nadherna, jedina vec, čo mi na.tychto DIY vadí, že nemôžu ísť do umyvacky. No sú úžasné ako darčeky a určite ich aj niekedy urobím a inspirujem sa tvojim postupom.

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju novú adventnú GIVEAWAY o knihu ako si vyrobiť Anjelikov

    OdpovědětVymazat
  7. To je krásný nápad! Chtěla bych se ale zeptat, z jaké materiálu hrníčky máš? Taky mám strach, aby se v troubě nerozletěly, jak tu psala slečna nade mnou. Koupila jsem mamce hrníček, který je uvnitř modrý a zvenku bílý, tak bych jí tam mohla něco dokreslit :) Je to tenhle a píšou tu, že je keramický, tak nevím, jestli to mám s tou troubou riskovat :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře, dělají mi velkou radost.
Mějte krásný den. :-)
Veronika