Avon pochod 2015

Krásný den, milé čtenářky.

Jak jistě většina z vás ví, tak v sobotu 6. 6. 2015 probíhal v Praze tradiční Avon pochod proti rakovině prsu. Letos jsem se na pochod velice těšila, a tak jsem se rozhodla, že se s vámi o své dojmy podělím.
Doufám, že nekosmetický článek pro vás bude i tak zajímavý. :)
Vstupenkou na pochod bylo jako tradičně růžové (fuchsiové) Avon tričko, které jste si mohly objednat buď přes e-shop Avon, svou Avonlady či na webu zdravá prsa. Letošní triko se mi velice zamlouvalo. Jednoduchý volnější střih a příjemný materiál. Potisk byl čistý a jednoduchý, pouze srdce s nápisem. Triko se dalo objednat ve dvou velikostech. Já jsem si své kupovala přes svou Avonlady a moje mamka bohužel měla smůlu, a tak musela objednávat přes web zdravá prsa. Triko se na webu dalo sehnat a hned druhý den jsem si jej vyzvedla na zootu.
Dle informací od moderátorů pochodu, se na konto proti boji s rakovinou prsu připsalo 200,- za každé prodané triko. Což je krásná částka, ale je škoda, že výtěžek neputuje na konto celý. Triko stojí 399,-. Na to, že nemám ráda růžovou barvu, jsem si triko oblíbila a určitě jej budu nosit i běžně.
Jak určitě víte, v  sobotu bylo opravdu veliké horko, které v Praze dosahovalo až 31 stupňů, takže pochod byl o zdraví. Já osobně umírám už při 20 stupních, takže jsem měla co dělat, abych neskočila do Vltavy a neosvěžila se tímto způsobem. Přesto všichni vytrvali a došli to konce. Jen jsem moc nechápala maminky, které sebou do takového horka berou děti v golfkách a malá miminka v kočárcích. To mi přišlo hodně nezodpovědné. Jak vidíte šla jsem oblečená hlavně pohodlně a nenásilně. Základem mého sobotního outfitu byl hlavně klobouk, který jsem ocenila na 100%.

Předtím, než začal samotný pochod, tak jsme se s mamkou stavily na oběd v restauraci u Bílého koníčka, která je přímo na Staromáku, a kde nabízejí rovněž spoustu bezlepkových jídel. A musím říct, že hráškové pesto bylo nepřekonatelné! Rovněž doporučuji domácí zázvorovou limonádu. :)

Samotný pochod začínal ve 12:00 na Staroměstském náměstí, kde již dávno před začátkem byly davy lidí. Jen pro zajímavost, min. rok se pochodu účastnilo 20 tisíc lidí, letos to bylo 23 tisíc
Před začátkem pochodu hrála na pódiu hudba + byl doprovodný program. Samotné zahájení bylo trochu chaotické, protože je přeci jen těžké koordinovat takové množství lidí jedním směrem. Přes 10 minut se dav vůbec nehýbal a jediné co spoustu lidí zajímalo, byly růžové balónky ve tvaru srdíčka, které jste od hostesek mohli dostat na každém rohu. Rovněž vás v průběhu pochodu oslovovaly hostesky s prodejem charitativních placek s lenochodem Avon, či s kasičkami na přispěvek proti boji s rakovinou prsu. 
Přes počáteční chaos, kdy jsem měla pocit, že se na tom otevřeném prostoru a v takovém horku složím, pochod přeci jen vyrazil. :)
Pro zajímavost - pochodu se jako již tradičně účastnilo množství českých osobností (ambasadorů Avon), mezi kterými nechyběla Simona Stašová, Monika Absolonová, Iva Pazderková, Lenka Filipová, Jiřina Bohdalová, Gábina Partyšová atd. Mužské osazenstvo zastupovali Miroslav Etzler, Roman Vojtek či Petr Vágner.

Trasa pochodu byla dlouhá pět kilometrů a vedla ze Staroměstského náměstí Pařížskou ulicí na nábřeží a odtud podél Vltavy až na Rohanský ostrov. Tam čekal účastníky kulturní program. Vystoupili například Děda Mládek Illegal Band, David Deyl, Severočeská filharmonie (Teplice), Chinaski a Janek Ledecký.
Během trasy byly na stanovištích rozmístěny doprovodné programy a hlavně stánky s osvěžením v podobě Sládkovy limonády (Staropramen), kterou jste dostali zdarma. V takovém  vedru, ale vychlazené pití příliš dlouho nevydrželo. Já osobně jsem za ty 2 hodiny, které pochod z bodu A do bodu B trval, vypila víc jak 3 litry vody. 
Jakmile se pochod rozpohyboval, bylo vše v pořádku. Lidé nedělali bordel, dav postupoval plynule. Člověk se nikam nehnal a mohl si bez problému odpočinou kdekoliv cestou, což spousta lidí využila, aby se před sluníčkem schovala. S mamkou jsme využily možnosti průchodu Těšňovským tunelem (místo nad ním), a tak jsme si alespoň chvíli mohly užít relativně příjemné klima.
Cestou byly rozmístěny rovněž záchranky, pro případ potřeby. Takže si myslím, že organizace pochodu v takovém vedru, byla více než dobře zajištěná.


Já osobně jsem si pochod užila. Člověka nabudí už jen to, že je součástí něčeho tak monstrózního, jako je právě Avon pochod. Jsem velice ráda, že se této akce účastní každý rok více žen a mužů, aby podpořili správnou věc. Byla bych ráda, kdyby se do budoucna podobné akce zaměřily i na mnoho dalších rizikových onemocnění, protože masová akce je tím nejlepším způsobem, jak danou problematiku zviditelnit. Letos činí výtěžek z pochodu neuvěřitelných 7,8 milionu korun.

Těším se na nadcházející pochod. Z podobných akcí se může stát i hezká tradice, což jsem vypozorovala už na plzeňském hlavním nádraží, odkud se mnou směr Praha cestovalo přibližně dalších 70 žen. Jen v kupé se mnou seděly tři dámy, které se pochlubily tím, že na pochod jezdí již sedmým rokem. Bohužel je škoda, že při takové velké akci se moc známých lidí nedá potkat.

Byla některá z vás také na Avon pochodu? Účastníte se pravidelně, nebo jste byly letos poprvé?
Doufám, že ty z vás, které jste se účastnily, jste si pochod užily stejně jako já. :)
Krásný den,
V.

PS: pokud by jste rády podpořily dobrou věc, tak neváhejte a navštivte tento web a podpořte buď boj proti rakovině prsu, boj proti domácímu násilí, či boj za zelenější planetu.


4 komentáře:

  1. Tento rok mi to nevyšlo, ale příští rok bych se určitě ráda zúčastnila :) Je super, že takové akce u nás jsou

    OdpovědětVymazat
  2. Letos mi pochod bohužel nevyšel. Je to skvělá akce a jak říkáš, bylo by super, kdyby se pochody konaly i na jiné nemoci. Avon pochod je ale naprosto skvělá věc, udělal u nás převrat ve vnímání ženského zdraví :) Skvělá reportáž!

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý nekosmetický článek, rozhodně jsem pro takovéto akce a mělo by jich být více :) Já jsem na avon pochodu nebyla, bohužel to máme opravdu daleko :/

    http://sweetelis.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Tričko se mi moc líbí, já růžovou můžu. Tento pochod je super. Bohužel Praha je trochu z ruky, tak jsem se nemohla zúčastnit.
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře, dělají mi velkou radost.
Mějte krásný den. :-)
Veronika